Informasjon om produktpleie

Xtrapp-FDV-download.pdf

Pleie og vedlikehold av produktene dine er avgjørende for utseende, slitasje, holdbarhet og garanti. Vennligst les informasjonen som følger svært nøye for å sikre at produkter fra Xtrapp vil fortsette å være et utmerkende innslag hos deg i årene som kommer.

Pleie av alt treverk

Treverk er et naturprodukt, som utvider seg og trekker seg sammen avhengig av årstid, fuktighet, varme, direkte sollys, vind og bare de naturlige bevegelsene som forårsakes av dynamikken i hver enkelt planke. Graden av bevegelse kan variere mellom forskjellige deler, eller innenfor en del av produktet ditt, og varierer dessuten mellom forskjellige typer tre. Selv om lite eller ingen bevegelse finner sted i de fleste tilfeller, så kan dette ikke garanteres og er en vedlikeholdsrisiko som kunden tar ved å velge et helplankprodukt. Sammen med helplankprodukter så gis det ‘INGEN GARANTI’ mot bevegelser, sprekker, sammentrekninger eller knekking. i og med at dette ikke kan styres med et ‘HELTREPLANKPRODUKT’. Du må være klar over at dette er en del av vedlikeholdet av et naturprodukt, som du kan måtte følge opp gjennom produktets levetid.

Hvordan begrense bevegelser?

 • Ikke installer radiatorer, ventilasjonsvifter eller lyskilder under trappen
 • Ikke installer gulvvarme eller aircondition i trappeområdet
 • Ikke ha et vindu direkte mot trappen din
 • Ikke utsett trappen for omgivelser under gulv

Typer treverk

Alle deler til en trapp i tre produseres fra trepaneler av høyeste kvalitet (klasse A/B). Fabrikken sikrer at alle trepaneler leveres i henhold til strenge krav til treverkets fuktighet, for å sikre eliminering av risiko for sprekker. Hver type trepanel kan lages som solid eller fingerskjøt (FJ). Hva er forskjellen mellom solid og FJ? Solide heltreplank er laget fra et eneste tykt stykke tre. En fingerskjøt, også kjent som en kamsink, er en skjøt i treverket laget ved å kutte et sett med utfyllende, sammenlåsende profiler i to stykker tre, som så limes sammen. Den største fordelen med heltre er at treet er det samme hele veien igjennom, slik at det er relativt enkelt å reparere. De to viktigste fordelene med treverk med fingerskjøt er at materialet er rett og dimensjonsstabilt.

 

‘Når forholdene er ekstremt fuktige eller tørre, og når det skjer raske endringer i luftfuktighet, kan treverket deformeres eller oppvise overflateforandringer som skyldes ekstrem utvidelse og sammentrekning. Disse forholdene er utenfor vår kontroll, og derfor må den relative luftfuktigheten holdes mellom 40 % – 60 % i bygninger der våre produkter er installerte. For å oppnå dette, kan det være nødvendig med luftfuktere/fordampingskjølere ved svært tørt vær, og luftkondisjonering kan være nødvendig i svært fuktige områder. Unnlatelse å opprettholde relativ luftfuktighet innenfor disse nivåene kan resultere i skader på trappen din.’

Bruk av trapper fra xtrapp

Trappene er kun for bruk innendørs. Selgeren har intet ansvar for fuktighet som trenger inn i konstruksjonen, skader fra fuktighet eller slitasje fra konstruksjonen.
Gå bare, med en fot på hvert trinn, når du bruker trappen. Ikke la flere enn 3 personer gå i trappen til samme tid, det er heller ikke anbefalt å la to personer gå i trappen i forskjellige retninger til samme tid.
Ikke berør noen deler av trappen med skarpe kanter. Ikke oversvøm med noen væske. Ikke gå med bløte utesko i trappen.
Alle produkter i tre blekes, misfarges og påvirkes av sollys, så bleking er ikke en defekt. Vi anbefaler at trappen beskyttes fra direkte sollys.
Formål som er plassert på et sted over tid og utsettes for jevnt indirekte sollys (lys gjennom vinduer) etterlater et blekemerke under formålet, så det er anbefalt å flytte formål på delene av treverk for å opprettholde en jevn farge på produktet. Rengjøring må utføres uten slipende partikler for å forebygge mekaniske og kjemiske skader i løpet av rengjøringen. Trappene er laget for et optimalt mikroklima i hjemmet. Produkter i tre pleier å absorbere og gi fra seg fuktighet fra og til luften, til tross for at de er tørket til en passende fuktighet og dekket med beskyttende olje. Dette betyr at konstante endringer i dimensjoner kan påvirke deformasjon, krumning, og til og med i sjeldne tilfeller nedbrytning av delene i tre. For best mulig vedlikehold av trappen skal du:

 • Regulere fuktigheten i rommene. Det er anbefalt å opprettholde 50-60% relativ luftfuktighet og en romtemperatur på 18 til 22 grader C.
 • Ikke glem å lufte! Bruk luftfuktere til å opprettholde påkrevd fuktighetsnivå hvis rommets luftfuktighet synker under det anbefalte området.
 • Tilfør fuktighet til området om sommeren, i tilfelle høy temperatur og lav luftfuktighet.
 • Vær særlig oppmerksom på fukting i fyringssesongen om vinteren, spesielt ved bruk av varmeapparater med fast drivstoff, infrarøde varmeapparater, konveksjonsvarmere og gassvarmere.
 • Unngå større endringer i temperatur, ved å bevist og systematisk høyne temperaturen for å varme opp rommet. Det er svært vanlig å prøve å varme opp en hytte så raskt som mulig om vinteren, etter en periode der hytten har stått tom, noe som ofte kan resultere i deformasjon av treverket.
 • Ta det eksisterende varmegjenvinningssystem i betraktning. Hvis du har et system uten automatisk fuktighetskontroll installert i boligen din, så vil varmegjenvinningssystemet tørke ut luften.
 • Forsikre at rom med aircondition holdes fuktet, i og med at luften er kjent for å være tørr.

 

Når trappen er nyvasket kan trinnene være glatte, så det er anbefalt å unngå å bruke trappen inntil trinnene har tørket. Det er også anbefalt å bruke et advarselsskilt som viser at trappen er våt.

Behandling og pleie av trapper i tre

Lakkerte og malte trapper

Trappene har 2-3 lag maling / lakk, avhengig av hvor godt treverket har trukket til seg fargen. Det brukes enten en vannbasert maling eller en polyuretanlakk. Regelmessig rengjøring anbefales. Støv kan fjernes med en støvsuger, mikrofiberklut eller støvbørste. Fjern flekker med en klut som er lett fuktet med lunket vann. Bruk et mildt rengjøringsmiddel hvis nødvendig. Hvis etterbehandling / rehabilitering er nødvendig, må området rengjøres først. Puss etter det området med fint sandpapir (180-240). Rengjør området igjen med en lett fuktet klut. Maling / lakkering bør utføres så raskt som mulig etter pussing av området, helst innen en dag. Vennligst kontakt oss for eksakt fargekode til trappen din.

Lakkerte og malte trapper

Trappene har 2-3 lag maling / lakk, avhengig av hvor godt treverket har trukket til seg fargen. Det brukes enten en vannbasert maling eller en polyuretanlakk. Regelmessig rengjøring anbefales. Støv kan fjernes med en støvsuger, mikrofiberklut eller støvbørste. Fjern flekker med en klut som er lett fuktet med lunket vann. Bruk et mildt rengjøringsmiddel hvis nødvendig. Hvis etterbehandling / rehabilitering er nødvendig, må området rengjøres først. Puss etter det området med fint sandpapir (180-240). Rengjør området igjen med en lett fuktet klut. Maling / lakkering bør utføres så raskt som mulig etter pussing av området, helst innen en dag. Vennligst kontakt oss for eksakt fargekode til trappen din.

Trapper med tømmertrinn

Denne trappen med et røft design er laget av massivt tømmer. Derfor vil dimensjonene forandre seg, og naturlig knirk og andre lyder kan øke avhengig av luftfuktigheten i rommet. Ingen av disse faktorene (sprekker, formdimensjoner, lyder, etc.) kan aksepteres som tema for et garantikrav, så lenge som trappen kan vedlikeholdes i henhold til sin generelle funksjon. Hvis overflaten av trinnet sprekker er det risiko for flis. Vi anbefaler å fylle hulrom med akryl i slike tilfeller.

Trapper i furu

Furu er et svært mykt treslag, noe som betyr at hvis huset har et særlig tørt inneklima så kan furutrinn endre dimensjoner noe, og gi fra seg naturlige knirkelyder. Ingen av disse faktorene (sprekker, formdimensjoner, lyder etc.) kan aksepteres som tema for et garantikrav, så lenge som trappen kan vedlikeholdes i henhold til sin generelle funksjon. Hvis overflaten av trinnet sprekker er det risiko for flis. Vi anbefaler å fylle hulrom med reparasjonsmasse til tre i slike tilfeller.

Glass

Trappene er utstyrt med laminert glass for å gi bedre motstandsdyktighet og sikkerhet.Rengjør glasset med din foretrukne fremgangsmåte for vinduer. Du kan gjerne bruke sprayprodukter, lunkent vann, nal, avispapir, eddikoppløsning etc.

Pleie av rustfritt stål

Regelmessig rengjøring og vedlikehold – både utvendige og innvendige bygningskomponenter trenger jevnlig rengjøring, frekvensen er avhengig av miljøforhold og estetiske krav.

 

 • Tillatt klassifisering S304
 • Rengjøring nødvendig 2 x år i landlige områder
 • Rengjøring nødvendig 3 x år i andre områder
 • Hyppig rengjøring er nødvendig i rustutsatte områder, slik som områder ved havet, nært jernbanespor, nært jernverker, nært områder med vulkaner, ved takskjegg, bjelker, bygningsdeler under takskjegg og andre bygningskomponenter

Metaltrapper

Metaltrapper er særlig populære i næringsbygg, takket være sin lange levetid. En kvalitetstrapp i metall kan vare i mange tiår, noe som gjør den til en fornuftig investering i leilighetsbygg, industrielle lager og andre forretningsbygg. Selv om metall er holdbart så ruster det over tid, særlig hvis det er utsatt for vær og vind. Vedlikehold kan bidra til å holde metalltrapper trygge og forlenge konstruksjonens levetid.

Rutinemessig vedlikehold av metalltrapper

Utendørs metalltrapper av høy kvalitet er galvanisert, eller alternativt først galvanisert og etter det malt, for å beskytte metallet fra rust og korrosjon. Dette beskyttende dekket vil slites ned over tid. Den beste måten å beskytte malingen og trappen på, er å holde den ren. Å fjerne skitt og rusk med høytrykksvask kan være med på å redusere slitasje.

 

I tillegg til regelmessig rengjøring, vil metalltrapper trenge ny maling eller annet belegg med noen års mellomrom. Rust kan oppstå der belegget er utsatt for mye slitasje slik at metallet blir direkte utsatt for omgivelsene. Å holde det beskyttende belegget vedlike kan være med på å redusere slitasje.

Profesjonelle metallreparasjoner

Etter hvert vil alle metaltrapper ha behov for reparasjoner. Trinn, rekkverk og sveiseskjøter kan bli svekket og forårsake sikkerhetsrisikoer. Trapper skal kontrolleres regelmessig for å se etter løse rekkverk, rust eller hull i metallet. I og med at selskapet Xtrapp spesialiserer seg på metalltrapper , så kan vi reparere eller erstatte deler etter behov. Rehabilitering av metalltrapper kan forlenge levetiden til en trapp, noe som utsetter utskiftning.
Metalltrapper trenger lite vedlikehold, men de trenger fortsatt litt regelmessig pleie. Å holde utendørs metalltrapper rene og dekket med beskyttende belegg kan forhindre for tidlig slitasje.

 

Alle være metallprodukter er laget av S355 stål. Metalldeler, bolter og skruer er galvanisert eller både galvanisert og malt for å beskytte mot rust eller korrosjon.

Galvanisert stål eller rustfritt stål?

Både galvanisert og rustfritt stål er sterkt og motstandsdyktig. Likevel er materialene ikke helt uten ulemper. De to ståltypene er vanlige materialer i konstruksjonsindustrien og har nesten identisk utseende, men når det gjelder oppbygging, styrke og vekt er de ganske forskjellige.
I motsetning til vanlig stål, som er laget av jern, er galvanisert stål dekket med sink som gjør materialet motstandsdyktig mot korrosjon. Varmgalvanisering er den vanligste galvaniseringsmetoden, og har som formål å sikre at stålet blir robust og at det ikke ruster når det utsettes for vær og vind.

 

Varmgalvanisering er en type galvanisering. Det er prosessen der jern og stål dekkes med sink, som legerer med overflaten av det grunnmetallet når det senkes ned i et bad av smeltet sink med en temperatur på omtrent 449 °C. Når den rene sinken (Zn) møter atmosfæren, reagerer den med oksygen (O2) og danner sinkoksid (ZnO), som videre reagerer med karbondioksid (CO2) og danner sinkkarbonat (ZnCO3), et vanligvis mattgrå, relativt sterkt materiale som i mange tilfeller beskytter stålet under fra videre korrosjon.

 

Galvanisert stål benyttes ofte når det er det er nødvendig med motstandsdyktighet mot korrosjon, uten kostnaden som følger med rustfritt stål, og det regnes for å være overlegent når det gjelder kostnad og livssyklus. Det kan identifiseres ved krystalliseringsmønsteret på overflaten.

 

Rustfritt stål lages ved å tilføre krom til vanlig smeltet stål.
Krom gjør rustfritt stål sterkt og svært motstandsdyktig mot rust. Det står imot vann uansett om det er ferskvann eller saltvann – noe som skiller det fra galvanisert stål.
Samtidig som rustfritt stål beholder sine antikorrosive egenskaper lengre enn galvanisert stål, så er det ikke det beste materialet å bruke på steder der det eksponeres for klor, slik som svømmebassenger. Det er derimot et utmerket alternativ til produksjon av utsatte deler til verktøy, som sagblad.

chevron-down